Tvåändsstickning

I tisdags var jag på en liten snabbkurs i tvåändsstickning på Garnbollen, lärare var Maria Gustafsson. Jag peppade och tänkte att jag skulle spinna eget z-tvinnat garn men glömde bort det och kom på det igen kvällen innan. Så jag fick snabba på och jag åstadkom ett litet nystan på ca 100 meter och 37 gram, spunnet av fiber jag fått i Manduzanas fiberklubb. 100% jacob och alldeles perfekt till kursen var det.

Handspunnet garn av 100% jacob

Fina färger!

Väl på kursen, som bara var 2,5 timme lång, lärde vi oss uppläggning och räta maskor. Jag köpte ett nystan av Kampes z-tvinnade garn i naturvitt för att komplettera mitt egenspunna.

Det tar en evighet att tvåändssticka 🙂 Nu går det i och för sig lite snabbare när jag väl fattat grejjen, men det är ändå väldigt mycket mer tidskrävande än vanlig stickning. Jag har stickat och stickat och hittills har jag kommit upp till tummen och en liten bit till på en vante. Jag har tidigare lånat en bok av min moster om tvåändsstickning så där i försökte jag läsa mig till hur man gjorde aviga maskor och även O:n. Det blev väl sådär, men jag är ganska nöjd ändå!

Det svåraste var nog att öka för tumkilen. Vanten jag stickar är randig och att få till ökningarna på rätt ställe och på rätt sätt för att det skulle bli snyggt visade sig vara svårt. Jag följde först beskrivningen i boken om hur man ökar (sticka en maska med båda trådarna) men det blev verkligen inte snyggt. Så det slutade med att jag pillade upp en tråd mellan två maskor och stickade den istället, det blev toppen. Men om det är ”rätt” ur tvåändsstickningssynpunkt vet jag inte. Kanske att jag får gå en fortsättningskurs någon gång i framtiden så får jag kanske lära mig hur man ”ska” göra.

Början på en tvåändsstickad vante

Så här långt hade jag kommit i fredags. Jag gillar verkligen den diskreta toningen i mitt egenspunna garn. Och den gröna lilla tråden jag fick av Maria för att göra uppläggningen med matchar fantastiskt!

Början på en tvåändsstickad vante med tumkil.

Så här långt hade jag kommit i förmiddags. Själva mudden blev lite för lång egentligen och de första ökningarna för tumkilen är rätt fula. Men nästa vante kommer säkert bli perfekt då istället 😛

En reaktion på “Tvåändsstickning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *