Kategoriarkiv: Garn

Koftan Argo och mitt behov av att ändra saker

På Syfestivalen i Älvsjö köpte jag fantastiskt garn av Vikan Garn i en superfin varm lavendelfärg och lite av en blekgrön färg som kontrast. Av det hade jag bestämt att jag skulle sticka koftan Argo, och så blev det också.

Jag har aldrig stickat något klart så fort, relativt tjockt garn och tjocka stickor och någon VAB-dag gjorde susen och koftan blev klar på under två veckor. Jag är supernöjd! Förutom att jag kände mig tvungen att ändra en av ökningarna vid axeln, jag trodde det skulle bli snyggare. Men det blev det visst inte. Så kan det gå, men det ser okej ut såklart men jag skulle ha hållt mig till mönstret.

Jag, koftan Argo och min lilla linslus till dotter!

Jag, koftan Argo och min lilla linslus till dotter!

Koftan Argo

Feber och dålig stickmojo

Så där lagom till julledigheten så fick jag feber, sista timmarna på jobbet klarades av med en Ipren i kroppen. Sen hem och kurera mig. Och inget stickprojekt hade jag på gång och inget hade jag lust till. Men efter lite blängande i garnhögarna så hittade jag två fina nystan av Magasin Duetts Donegal Tweed-garn som jag inte hittat något bra att göra av tidigare. Någon timmes surfande senare och kompletteringsletande i garnhögen (det vita fick bli ett lingarn) så bestämde jag mig för en virkad Lalayla-figur och kängurun fick det bli. Dels för att den var sötast och såklart för att det nästan är som en liten bärsjal den där kängurupungen. Och har man ingen stickmojo får man väl gå över till virkat!

Så tre dagar senare med feber sittandes i soffan blev den klar, min allra första virkade figur (om man inte räknar en liten miniuggla men det gör jag inte). Det var ett relativt lätt mönster att följa, även om jag alltid lyckas räkna fel någonstans när jag virkar och det slutar med att jag har fel maskantal. Men numera är jag så pass erfaren att jag vet hur och var jag ska rätta till det hela så det var inget större problem. Kängurun blev supergullig och gosig och den sover nu i minstingens säng. Jag är lite sugen på att göra en till men det får nog vänta tills nästa gång jag har feber för njaaae, virkning är inte min favoritgrej 🙂

Virkat. Lalayla amigurumi kängurun framifrån, med lilla sjalbarnet i pungen fram.

Lalayla-figuren som jag virkat från sidan

Det går långsamt framåt

Jag stickar vidare på min Offe och har lite svårt att välja vilken färg jag ska göra på kanterna runt koftan. Just nu står det mellan en senapsgul och en mörkt turkos/jeansblå. Jag tror att den senapsgula egentligen passar bäst men det är inte riktigt min färg så jag är inte helt övertygad. Men det är ju en liten bit kvar innan jag ska börja med kanten så jag hinner fundera ett tag till.

Offekofta med färgval för kanten

Sen har jag också börjat på en Viajante. Jag såg den först hos Garnomera och tyckte idén var helt fantastisk. Det är alltså en trekantig sjal som stickas som en tub, då kan man antingen använda den som en helt vanlig sjal eller dra den över huvudet som en typ av poncho. Dessutom är det inga aviga maskor alls i mönstret och det kändes ju faktiskt helt okej 😛 Jag har inte kommit så långt än men snart får jag börja sticka runt.

Garnet är Magasin Duetts Supersoft i färgen Cranberry. Mitt första projekt i det här garnet. Jag har bara hört gott om det så jag hoppas att det blir så mjukt och fint som de säger efter blockning.

Viajante av Martina Behm

 

 

Så det kan bli…

Jag har börjat sticka Visalisas fina Offekofta. Jag köpte garn från Ullcentrum på Syfestivalen.

Men nu när jag nystade upp det svarta så inser jag att jag råkat få en härva 1-trådigt (som jag skulle ha) och en härva 2-trådigt. Jag tror iofs en härva räcker men så kan det gå när man står där i röran på mässan och rotar. Och inte var härvorna märkta heller… 

Så, nån som har tips på vad jag kan göra med ca 90 g av Ullcentrums 2-trådiga ullgarn? 

  

Syfestivalen 2015

Jag bor ju bara en pendeltågsstation från Stockholmsmässan så det är nästan ett litet måste för mig att hinna till Syfestivalen varje gång. Det känns som att det oftast är samma företag som står på mässan men lite nytt är det ju ändå varje gång. Jag ser det väl lite som att gå på en stor shoppingtur i en jätteaffär där typ allt finns 🙂

I år gick jag med min kompis Malin och vi började dagen med att kallfärga garn med färger från Earth Palette. Jag köpte ett fint garn i någon blandning med Mohair (har slarvat bort lappen tyvärr) och valde en blå och en rosa färgblandning. Vi fick förkläden och plasthandskar och varsin bunke att gegga i. Hon som höll i kursen (gissar att det var Eva Danielsson) var lite stressad för det var många som ville prova. Så vi fick lite snabba instruktioner sen var det bara att kladda på. Sen packade vi in garnet i en plastpåse och fick ta med oss det hem.

Garnet skulle sedan ligga i plastpåsen i mellan 24-48 timmar här hemma. Jag hade tålamod tills på söndagskvällen (ca 32 timmar) men sen började jag skölja. Det gick fort att skölja ur färgen, i sista sköljvattnet hade jag i en skvätt ättika.

Två koftor

Jag köpte även garn till två koftor, en Offe som jag kikat på väldigt länge. Till den köpte jag underbart fint 1-trådigt garn från Ullcentrum i en röd-rosa-orange nyans. Det ska jag blanda med ett svart. Kommer bli fantastiskt tror jag!

På mina stickor just nu har jag koftan Oh-land som jag stickar i Lett-Lopi. Jag vet inte riktigt varför jag tittat snett på Islandsgarn tidigare, det är ju helt fantastiskt att sticka med. Och det är så himla fint! Ja, det sticks kanske lite men det struntar jag i faktiskt 😛 Det kommer bli väldigt fint i alla fall!

För lite garn…

Trodde väl aldrig att jag skulle säga det men jag har faktiskt för lite garn 😛 Alltså jag HAR ju garn egentligen, men inget garn som jag kan göra något med. Jag har hittat massvis med koftor och tröjor jag vill sticka nu men det finns inget hemma som passar trots att jag har lådvis med garn. Konstigt men sant!

Här är några av problemen med min garn-stash:

  • Eftersom jag aldrig trodde att jag skulle våga mig på att sticka något större än typ en barnkofta, sjal eller en mössa så har jag inte mer än 2 nystan av varje garn och färg.
  • De garntyper jag har är antingen tunna lace och sockgarner eller jättetjocka typ Lovikka stil. Alltså för stickor runt storlek 3 eller storlek 6. Nästan inget alls däremellan.
  • Jag har sjukt mycket akrylgarner. Vad ska jag med dem till? Jag stickar ju aldrig med akryl? Jag har fått massor och har kvar en del från när jag var liten som säkert mamma köpt åt mig en gång i tiden. Men varför sparar jag? Kanske tänker jag att dottern snart kommer vilja sticka lite och då behöver jag inte offra mitt fingarn!?
  • Jag har också rätt mycket bomullsgarner. Och då självklart typ ett nystan av varje färg, alla i olika tjocklek och njae, jag gillar inte att sticka i bomull heller. De är mycket en rest från när jag trodde att jag inte kunde sticka och bara kunde virka.

Och nu så är det januari och kontot börjar sina redan nu så här i början på månaden. Så att köpa nytt garn är ju inte att tänka på ens. Tänkte till och med spinna eget men insåg att även om jag gör det så har jag ju bara en fiberfläta av varje färg/sort ändå, så det hjälper ju inte.

Får väl helt enkelt stå ut tills nästa lön kommer in på kontot!

Garn

En del av garnstashen