Kategoriarkiv: Handspunnet

Tvåändsstickning

I tisdags var jag på en liten snabbkurs i tvåändsstickning på Garnbollen, lärare var Maria Gustafsson. Jag peppade och tänkte att jag skulle spinna eget z-tvinnat garn men glömde bort det och kom på det igen kvällen innan. Så jag fick snabba på och jag åstadkom ett litet nystan på ca 100 meter och 37 gram, spunnet av fiber jag fått i Manduzanas fiberklubb. 100% jacob och alldeles perfekt till kursen var det.

Handspunnet garn av 100% jacob

Fina färger!

Väl på kursen, som bara var 2,5 timme lång, lärde vi oss uppläggning och räta maskor. Jag köpte ett nystan av Kampes z-tvinnade garn i naturvitt för att komplettera mitt egenspunna.

Det tar en evighet att tvåändssticka 🙂 Nu går det i och för sig lite snabbare när jag väl fattat grejjen, men det är ändå väldigt mycket mer tidskrävande än vanlig stickning. Jag har stickat och stickat och hittills har jag kommit upp till tummen och en liten bit till på en vante. Jag har tidigare lånat en bok av min moster om tvåändsstickning så där i försökte jag läsa mig till hur man gjorde aviga maskor och även O:n. Det blev väl sådär, men jag är ganska nöjd ändå!

Det svåraste var nog att öka för tumkilen. Vanten jag stickar är randig och att få till ökningarna på rätt ställe och på rätt sätt för att det skulle bli snyggt visade sig vara svårt. Jag följde först beskrivningen i boken om hur man ökar (sticka en maska med båda trådarna) men det blev verkligen inte snyggt. Så det slutade med att jag pillade upp en tråd mellan två maskor och stickade den istället, det blev toppen. Men om det är ”rätt” ur tvåändsstickningssynpunkt vet jag inte. Kanske att jag får gå en fortsättningskurs någon gång i framtiden så får jag kanske lära mig hur man ”ska” göra.

Början på en tvåändsstickad vante

Så här långt hade jag kommit i fredags. Jag gillar verkligen den diskreta toningen i mitt egenspunna garn. Och den gröna lilla tråden jag fick av Maria för att göra uppläggningen med matchar fantastiskt!

Början på en tvåändsstickad vante med tumkil.

Så här långt hade jag kommit i förmiddags. Själva mudden blev lite för lång egentligen och de första ökningarna för tumkilen är rätt fula. Men nästa vante kommer säkert bli perfekt då istället 😛

En för alla och alla för en a.k.a Garter Ear Flap Hat

Min Garter Ear Flap Hap är klar! Och nu blev det ju lite krångligt för den passar alla i familjen (ja, mer eller mindre). Tanken var att lilltjejen skulle få den, men så provade sonen den och ville ha den. Och slutligen så satte även sambon på sig mössan och han var ju rätt gullig i den han med 😛 Jag får väl ole-dole-doffa och se vem som får den?

Men nä, jag plockade fram nytt garn (rosa såklart) till en ny mössa till lilltjejen. Och sambon var kanske inte alltför sugen när det väl kom till kritan.

Garter Ear Flap Hat

Jag är i alla fall helnöjd. Älskar mönstret, det var lättstickat och gick supersnabbt. Mössan är jättegullig och garnet jag spann är jättegosigt och blev väldigt fint i mössform. Jag stickade även in lite reflextråd i ca 4 varv i nederkant.

Nu återstår bara att fästa trådar och kanske göra en sån där söt liten pompom längst upp. Vi får se vad den tilltänkte ägaren/ägarinnan önskar.

Handspunnet minsann!

Tredje advent, halt som attan ute. Barnen halkade runt som Bambi idag när vi var ute, tur att de är nära marken för de gör heller inte illa sig när de trillar. Vi var iväg och tittade på ”Lucia på is”, konståkningsskolans juluppvisning. Sonen satt och suckade och undrade när det skulle bli roligt och lilltjejen tittade med stora ögon och undrade när hon fick åka. Så det blir nog till att boka skridskoskola efter nyår för henne. Kanske att sonen kan övertalas, för det var ju lite coolt ändå när de hoppade och snurrade.

Och på handarbetsfronten händer det också en del. I fredags gjorde jag klart Lovikkavantarna i barnstorlek. Letade efter bra garn att brodera med och råkade gräva upp mitt första handspunna, det passade ju utmärkt i färg och inte gör det nåt att det är sticksigt heller när det sitter på utsidan. Så det fick komma till användning äntligen! De är rejält uppruggade både på insidan och utsidan, jättegosiga blev de.

Vita Lovikkavantar med lila och rosa brodyr i barnstorlek.

Nästa projekt i kön var en Garter Ear Flap Hat som jag haft i åtanke länge men inte kommit mig för att börja med. Jag kände att jag ville ha ett lätt och snabbt litet projekt så jag gick ner till garnförrådet för att leta reda på något passande. Jag insåg då att jag antingen bara har tunnt sock- och lace-garn eller jättetjockt Lovikka-typ av garn. Mellanregistret eller vad man ska kalla det fanns det nästan ingenting alls. Men så fick jag syn på min fina glasvas med handspunnet i och en härva som legat sedan i september. Det var lite för tunnt men med dubbelt garn så blev det ändå rätt. Det är spunnet av Merinoull och lite grann bambu. Jättegosigt är det men egentligen lite för spräckligt för min smak. Och lite för löst tvinnat också men det orkar jag inte göra något åt så det får gå ändå 🙂

Handspunnet garn, merino och bambu.

För ordningens skull så stickade jag en liten (ja, den var liten) provlapp och stickfastheten stämde hyfsat så jag körde på. Det går fort och det är ett väldigt enkelt mönster. Så nu har jag snart stickat klart första delen och om kanske 2 varv till är det dags att börja med minskningarna. Lilltjejen har provat den och den passar perfekt och går ner och sluter tätt om de små öronen också. Superbra modell känns det som.

Foto 2014-12-14 11 36 40